marți, 28 mai 2013

Tabara

Autor : Louis Sachar
Gen : Aventura 
Alte carti citite : -
Ecranizare : Da
Alte volume : "Stanley Yelnats' Survival Guide to Camp Green Lake" si "Small Steps" ( nu cred ca au aparut inca in Romania )


"Nu, nu am trăit în apropierea unei şcoli de corecţie. De fapt, nu încep niciodată să scriu avand o idee foarte clară despre cum vor evolua lucrurile. De obicei încep să construiesc un personaj, iar apoi văd ce iese din asta. În cazul de faţă nu am început de la un personaj, ci de la imaginea Taberei Lacul Verde, iar lucrurile au început să evolueze din acest punct. Bănuiesc că inspiraţia iniţială pentru roman a fost dată de verile toride din Texas. În perioada în care am început să lucrez la carte tocmai ne întorseserăm dintr-o vacanţă răcorasă petrecută în Maine la căldura verilor din Texas. Oricine a încercat să lucreze în grădină în Texas, în luna iulie, isi poate imagina iadul fiind un loc în care trebuie să sapi gropi de un metru jumătate pe un metru jumătate zi după zi sub soarele nemilos al Texasului."  ( Louis Sachar )


Deci iata despre ce este vorba, in mare :

Fie că este vorba despre strada pe care s-a aflat în momentul în care au fost furaţi pantofii unui celebru jucător de baseball care urmau să fie vânduţi, iar banii să fie donaţi pentru caritate, fie că este vorba de faptul că stră-străbunicul său bun-de-nimic-şi-hoţ-de-porci-împuţit nu şi-a ţinut promisiunea dată doamnei Zeroni, fiind blestemat din această pricină, un lucru este clar: Stanley Yelnats nu pare a fi unul din favoriţii norocului. Aflat în tabăra aceasta de corecție, el trebuie să accepte regulile celorlalți băieți și să încerce să fie integrat și el la rândul lui.

Mereu in locul nepotrivit la momentul nepotrivit, el nimereste in mijlocul unui grupe de adolescenti, alaturi de care trebuie sa isi modeleze caracterul. Aflat in aceasta tabara de corectie, el trebuie sa accepte regulile celorlalti baieti si sa incerce sa fie integrat si el la randul lui.

Astfel, in fiecare zi el este nevoit sa sape cate o groapa, pentru ca directoarea Miller este convinsa ca undeva pe fundul lacului sa afla comoara lasata de Katherine Barlow ( zisa si Sarutul Mortii ),  cea mai temuta capetenie a talharilor din Vestul Salbatic.

Insa, cand Stanley gaseste un indiciu care l-ar putea conduce la comoara, este nevoit sa paraseasca tabara, pentru a-l cauta pe Zero. Cand in sfarsit il gaseste, acestia doi se indreapta spre varful degetului lui Dumnezeu, unde gasesc apa si ceapa cu care sa supravietuiasca pana cand se vor intoarce.

Împreună cu bunul sau prieten, Zero,  Stanley reuşeşte să anuleze blestemul care plana deasupra celor două familii de mulţi, mulţi ani. De când se reinstaurează ordinea naturală prin încercările prin care trece băiatul, lumea întreagă începe să funcţioneze cum trebuie. În final, băieţii se dovedesc a fi nu numai bogaţi, ci şi buni prieteni. Mai mult, tabăra i-a ajutat să-şi afle trecutul şi să înţeleagă, astfel, că se trag din oameni curajosi si puternici.



Iata cateva citate care mi-au placut enorm si pe care, cu putina atentie, le veti gasi si voi in carte :) :

"Isi amintea si cuvintele lui Zero : dac-ar fi pastrat el adidasii lui Clyde Livingston, altfel ar fi stat lucrurile acum. Dar privind bolta instelata, Stanley se simtea bucuros ca lucrurile n-au stat altfel. Era fericit ca Zero lasase adidasii aia pe capota masinii, incantat ca picasera de pe pasarela drept in capul lui [...] Nu fusese o coincidenta, ci insasi mana destinului"

"In sus si-n jos o plimbara, pana ce picioarele i se umplura de basici. Ori de cate ori se oprea, Linda o pocnea cu lopata. [...]
O soparle sarise chiar la picioarele lor. Kate ii vazu ochii rosii, inconfundabili.
Linda incerca s-o taie cu lopata, iar Pstravul trase un glonte, dar amandoi ratara.
Soparla ateriza pe glezna goala a lui Kate si isi infipse dintii albi si ascutiti in pielea femeii. Cu limba ei lunga, soparla linse picaturile se sange care tasnisera din rana. 
Kate zambi, fiindca de-acum inainte nimic n-o mai putea atinge."

"Faptele s-au petrecut astfel :
Barca lui Walker a izbit barca lui Sam, iar Sam a fost impuscat si a cazut in apa mort. Katherine Barlow a fost salvata impotriva vointei ei, iar cand s-a intors la mal a vazut-o pe Mary Lou zacand moarta la pamant, cu un glont in cap.
Asta s-a intamplat acum o suta zece ani si de atunci nicio picatura de apa n-a mai cazut in regiunea Lacului Verde.
Spuneti voi : pe cine-a pedepsit Dumnezeu ? "

"La trei zile dupa uciderea lui Sam, domnisoara Katherine l-a impuscat pe serif un biroul sau, in timp ce acesta-si bea cafeaua. Apoi si-a rujat buzele si i-a dat pupicul pe care i-l ceruse atat de insistent."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza ! Scrie ce simti !